A gyömbér tea a gyömbér gumós gyökéréből készült gyógynövényital. Gyógyászati célokra való használata többezer éves múltra tekint vissza a Távol-Keleten. A kínai Tang-dinasztia idején (VII-X. század) a teát gyömbérrel ízesítették a tea keserű ízének elnyomására. A gyömbér mellett hagymát, narancshéjat, szegfűszeget vagy például borsmentát használtak ízesítésre. Japánban ashōgayu néven ismerik, Koreában pedig a szeletelt, mézben tartósított gyömbért, azaz saenggang-cheongot forró vízzel összekeverve készítik a gyömbérteát, felszolgálásakor pedig fenyőmaggal vagy jujubával ízesítik.
A gyömbér tea segíthet a gyomorproblémák enyhítésében, csökkentheti a hányinger, a gyomorégés vagy puffadás kellemetlen tüneteit. Serkentheti az emésztést. Antioxidáns hatóanyagainak köszönhetően hozzájárulhat az immunrendszer erősségének védelméhez. Fokozza a vérkeringést, mely tulajdonsága miatt érdemes hideg időben fogyasztani. Segíthet a megfázás tüneteinek enyhítésében.
A gyömbér tea elkészítéséhez vékony szeletekre vágott gyömbérre, kb. fél liter vízre, valamint ízesítés céljából mézre vagy citromra lesz szükségünk.
1. A forrásban lévő vízhez adjuk hozzá a vékonyra szeletelt gyömbért.
2. Főzzük kb. 10-15 percig, hogy az íz és az aroma megfelelő mértékben kioldódjon a vízben.
3. Szűrjük le a teát. Ízesítsük tetszés szerint.
4. El is készült friss, házi gyömbér teánk. :-)
A gyömbér tea aromáját még gazdagabbá tehetjük, ha őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, frissen és apróra vágott alma-szeletekkel vagy mentalevéllel ízesítjük.
Tipp: A gyömbér teát smoothie elkészítéséhez is felhasználhatjuk!
95% standarizált kurkuma-kivonattal, extra piperinnel és gyömbérrel
Kiváló minőségű gyömbérből és mézből készült, frissítő hatású tea.