Gyömbér termesztése otthon

Gyömbér (Zingiber officinale) termesztése otthoni körülmények között is lehetséges, bár fontos megérteni néhány alapvető lépést és körülményt, hogy sikeres legyen a termesztés.

arc-hajapolas

A növekedéshez szükséges feltételek megteremtése

Válassz nagyobb, legalább 30 cm mély konténert, hogy a gyökerek elterülhessenek. A gyömbér szereti a laza, jó vízelvezetésű talajt, ezért keverj homokot vagy kavicsot a virágföldbe. 

A gyömbér fény- és melegkedvelő növény, ezért helyezd a konténert olyan helyre, ahol közvetlen napsütés éri, de kerüld a túl erős, déli napsugarakat.

Ültetés

A gyömbért rizómákból lehet szaporítani. Rizómát vásárolhatsz kertészeti boltokban vagy online. Győződj meg róla, hogy friss és egészséges rizómákat válassz. A rizómákat kis cserépbe vagy konténerbe ültetheted. Helyezz egy rizómát a földbe, gyökeres oldal lefelé, és fedd be kb. 5 cm vastagon földdel.

Öntözés és gondozás

Fontos, hogy a gyömbért rendszeresen öntözd, s ne engedd hogy a talaj teljesen kiszáradjon közöttük. A gyömbér szereti a nedves környezetet, de a túlzott víz elvezetheti a rizómát. A gyömbérnek rendszeres trágyázásra is szüksége van, hogy egészségesen nőjön és fejlődjön. Használj egy univerzális, lassan oldódó műtrágyát, és kövesd az utasításokat a csomagoláson. Ha hideg téli körülmények vannak, gondoskodj a gyömbér védelméről. Ha lehetséges, vigyük be egy fűtött helyiségbe, vagy takarítsuk be vastag réteg szalma vagy mulcs alá a konténert.

Arassuk le munkánk gyümölcsét

A gyömbért általában 8-10 hónap múlva lehet betakarítani. A növény tetején lévő levelek sárgulni fognak, ami egy jele annak, hogy kész a betakarításra. Az egész növényt kiásd ki a földből, és óvatosan távolítsd el a rizómákat a földről.

Gyömbér termékek

Netamin Kurkumin Fortepiperinnel és gyömbérrel 60db

Netamin Kurkumin Forte piperinnel és gyömbérrel 60db

95% standarizált kurkuma-kivonattal, extra piperinnel és gyömbérrel

Ár: 5490 Ft
Megnézem
Újdonság

Dali Instant MézesGyömbér tea 15x20 g (300g)

Dali Instant Mézes Gyömbér tea 15x20 g (300g)

Kiváló minőségű gyömbérből és mézből készült, frissítő hatású tea.

Ár: 1790 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!