A kandírozott gyömbér pikáns és édes finomság, melyet fogyaszthatunk magában is, de süteményekhez is hozzáadhatjuk. Különösen ajánlott a hideg, őszi-téli hónapokban fogyasztani, értékes hatóanyagai révén ugyanis hozzájárulhat az immunrendszer védekezőképességének támogatásához. Ezen kívül fokozhatja az emésztést és csökkentheti a gyomorpanaszokat.
A gyömbér közkedvelt fűszernövény az ázsiai országokban: a kínai, koreai, japán, vietnámi és más Dél-ázsiai országok konyhaművészetének közkedvelt eleme. Pikáns, csípős és egyben édes aromájával bármilyen fogásnak egzotikus ízt kölcsönöz.
Ha nassolnivalóként szeretnénk fogyasztani, készítsünk kandírozott gyömbért, mely bár kissé időigényes feladat, bőven megéri a ráfordított energiát! A kész finomságot aztán fogyaszthatjuk magában, hozzáadhatjuk müzlihez, házi granolához vagy turmixhoz.
Hozzávalók:
• 250 g friss gyömbér
• 2-3 csésze víz
• 2 csésze cukor
• extra cukor a kandírozás után
Elkészítés:
1.Hámozzuk meg a friss gyömbért, majd vágjuk vékony szeletekre. Minél vékonyabbra szeleteljük, annál könnyebb lesz a kandírozás.
2. Tegyünk egy lábasba vizet, majd adjuk hozzá a gyömbérdarabokat. Forraljuk fel, majd kis lángon főzzük kb. 30 percig, vagy amíg a gyömbér megpuhul.
3. Amikor a gyömbér már megpuhult, szűrjük le róla a vizet, majd tegyük át cukros vízbe. Főzzük további 15-20 percig közepes lángon, vagy amíg a gyömbér sűrűsödik és a cukor szirupossá válik.
4. Vegyük ki a gyömbért a cukros szirupból, majd helyezzük egy rácsra vagy sütőpapírral bélelt tálcára egyenletesen szétterítve. Hagyjuk kihűlni legalább 1 órán keresztül szobahőmérsékleten.
5. Ha a gyömbér teljesen kihűlt és megszilárdult, szórjunk rá egy kevés extra kristálycukrot, ezzel megakadályozzuk az összeragadást.
Tároljuk légmentesen zárható üvegben vagy dobozban hűvös, száraz helyen! A jól lezárt tartályban a kandírozott gyömbér akár hónapokig eltartható.
Hozzávalók:
• 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1,5 kg), megtisztítva és felkockázva
• 1 nagy hagyma, felaprítva
• 2 gerezd fokhagyma, zúzva
• 1 evőkanál friss gyömbér, reszelve
• 2 evőkanál olívaolaj vagy vaj
• 1 teáskanál őrölt kurkuma
• 1 teáskanál őrölt gyömbér
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 4 csésze zöldség- vagy csirkehúsleves
• Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
• 1 csésze kókusztej (opcionális)
• Friss petrezselyem vagy koriander a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (180 fok, ha légkeveréses). Kockázzuk fel a sütőtököt és tegyük egy sütőlemezre.
2. Locsoljuk meg az olívaolajjal vagy vajjal, majd szórjuk meg a kurkumával, gyömbérrel és fahéjjal. Süssük kb. 30-40 percig, vagy amíg puhává válik.
3. Egy nagy lábasban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát az olívaolajon vagy vajon közepes lángon, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és reszelt gyömbért. Főzzük néhány percig, amíg a hagyma üveges lesz és a gyömbér illatossá válik.
4. A sült sütőtököt a lábasban öntsük fel zöldség- vagy csirkehúslevessel. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és frissen őrölt fekete borssal.
5. Főzzük további 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek. Ezután botmixerrel vagy turmixgéppel pépesítsük a levest simára és krémesre.
6. A textúráját krémesebbé tehetjük kókusztejet hozzáadásával.
7. A krémlevest friss petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk pirított magvakkal is.